Pontypörkölt és Kapros halleves [Három Grácia, Balatonalmádi ]

Rég nem bográcsoltam. Egy kis kuktáskodást leszámítva – ami ugye mégse az igazi – sem a valóságban, sem itt a honlapon. Most viszont írnom kell. Mert van -e annál jobb alkalom az írásra mint amikor a barátaink sikeréről írhatunk.?

Akik rendszeres látogatói a halfőző versenyeknek, azok találkozhattak már velük. Akik figyelemmel kísérik honlapunkat, azok láthatták már őket. A Három Grácia: Heczeg Erzsébet, Herczeg Lászlóné, Tóth Csabáné.

A Három Gráciát és persze az udvartartásukat, mert mindég többen vannak körülöttük, segítők, jóbarátok. Balatonalmádiban nemigen lehet két cintányért összeverni, hogy ők ne legyenek ott... Ott voltak tavaly a veszprémi Civil napon. Az idei csopaki Mandula versenyen III. helyezést értek el hagyományos balatoni halászlevükkel. A zsűri szerint ha a „mellékesen” főzött kapros halászlét nevezik a versenybe, akkor övék az első hely.

1.jpg 2.jpg

Utána elmentek külföldre, szerencsét próbálni. Szlovákiába, Nagypakára, (Vel’ka Paka) versenyt nyerni. De ezt már mondja tovább a csapatkapitány.

„Május 17.-én részt vettünk Szlovákiában Nagypakán négy nemzet halpörkölt főző versenyén . A szlovák, lengyel, cseh, versenyzők mellett hat magyar csapat főzőemberei és főzőasszonyai - összesen 26 főzőhelyen álltak a kondérok mellé. Ott volt a tavalyi győztes bajai és a negyedik helyezett szegedi csapat is. A mi csapatunkban hárman főztek, a Három Grácia és tízen segédkeztünk, tüsténkedtünk körülöttük. Közben a zsűri folyamatosan ellenőrzött. Pontozták a higiéniát, a főzőhely dekorációját, az egyenruhát, az összedolgozást, a főzés egyes fázisait, az asztal díszítését. Az ételnél az állagot, a hal szétfőttségi fokát, a zsírosságot, a szint, az illatot, a zsűri anyag tálalását és díszítését.

A verseny anyagon kívül főztünk még 40 liter balatoni halászlét és persze még egy kis „kaprost”. Mindegyiknek hatalmas sikere volt. Akadt olyan néző a közel 4000 közül, aki egyszerre húsz adag halászlét vitt el. A házigazda panzió pedig reménykedik, hogy a kapros halleves felkerülhet majd az étlapjukra.

Zenével, tánccal mulattuk az időt, amíg a zsűri meghozta döntését. Megdöbbenésünkből alig tudtunk felocsúdni, amikor a zsűri kihirdette: a halpörkölt főző verseny abszolút kategóriáját a Három Grácia – Magyarország - Balatonalmádi nyerte el. Hatalmas ováció és gratuláció fogadott minket. Ezután buli jó hangulatban. Majd pakolás, elköszönés és a szlovák parlament alelnökének a jövő évre való meghívásával búcsúztunk el barátainktól. Irány a trófeával hazafelé…"

dj2


 

Pontypörkölt  

Hozzávalók kb. 5 literhez:

3 kg. pontyfilé
4 közepes fej vöröshagyma (reszelve)
30 dkg. zsír
3-3 db. paprika - paradicsom (apró kockára vágva)
4 gerezd fokhagyma (szétnyomva)
pirospaprika ízlés (és a paprika színező képessége) szerint
bors, só.

Elkészítése:

A pontyot kifilézzük, és 2x2-es kockákra vágjuk, lesózzuk és bepaprikázzuk, majd állni hagyjuk.A vöröshagymát zsírban megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd 2 dl. vízzel szétfőzzük a hagymákat.Ezután belerakjuk az apróra vágott paprikát és a paradicsomot. Röviddel ezután belerakjuk a pontyfilé kockákat. 

Fontos! Sót előre nem szabad beletenni, mivel a filé már sós.A főzés végén, kóstolás után szabad csak sózni.A főzési idő a halfilé bográcsba kerülésétől számítva lassú tűzön kb. 20 perc. 
Frissen szaggatott nokedlival tálaljuk.

Kapros halleves - „Herc(z)egnő" hallevese

Hozzávalók kb. 4-5 főre

1 db kb. 2-2,5 kilós ponty
2 dl. tejfel vagy főző tejszín
1 csomag kapor összevágva
2 fej vörös hagyma
1-1 db. paradicsom, paprika
1 db. citrom, fele felszeletelve
só, pirospaprika

Elkészítése:

A halat kifilézzük és kb. 3 x 3 cm. -es kockákra felvágjuk megsózzuk és nagyon kicsit pirospaprikázzuk, majd félretesszük. A hal többi részét, (fej, csontozat, uszonyok, a belsőséget nem használjuk fel) a hagymával, paprikával és a paradicsommal megfőzzük. Utána nem passzírozzuk, hanem csak átszűrjük! A szűrt levet visszatesszük forrni, forráskor beletesszük a fél citrom levét, a tejszint vagy a tejfölt, a kockára vágott halat és kb. 5-10 percig főzzük A vágott  kaprot csak a legvégén tesszük bele.

Tálaláskor, citrom szelettel, citrom fűvel díszítjük.

<Feltéve: 2009.05.03. Frissítve: 2013.03.25.>

 

Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.