Előrelépés horgászcsónak kikötők ügyében

csonakA Bakony - Balaton Horgász Szövetség a helyi önkormányzattal együttműködve - tizennégy balatoni érdekeltségű tagegyesületének vezetőjét, az érintett  önkormányzatok polgármestereit valamint a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnökét és elnökhelyettesét hívta meg a balatoni horgászcsónak kikötők létesítésének lehetőségeivel foglalkozó 2019. február 20.-i munkaértekezletére, Balatonakaliba. Az összehívást többek között az ugyanitt három éve szintén balatoni horgászcsónak kikötői helyzettel megtartott  tanácskozás sikere is motiválta.

A jelenlegi jogi helyzet részletes ismertetését is  magába foglaló szakmai tájékoztatót a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság Siófoki Kirendeltségének tószabályozási referense, Varga László tartotta. A szakmai előadás ismertette a Balatonon létesíthető csónakkikötők, sólyák. csónakkikötő stégek és egyéb vízi építmények létesítésének módját, valamint a már meglévő, de nem engedélyezett (megtűrt) csónakkikötők fennmaradási lehetőségeinek módját.

A Magyar Állam ebben az évben rendezni kívánja a csónakkikötők helyzetét, ennek érdekében a horgászcsónak kikötőket használó és eddig engedéllyel, szerződéssel nem rendelkező horgászegyesületeknek is mederhasználati és vízterület használati szerződéseket kell kötni.  A meglévő, de nem legalizált csónak kikötőket záros határidőn belül engedélyeztetni kell. Azon balatoni vízterületeken,  ahol a hamarosan hatályba lépő új rendezési terv kikötők építését engedélyezi, ott a létesítésre az illetékes  önkormányzatok közreműködésével, hozzájárulásával van lehetőség.

Nagyobb a gond abban az esetben, ha a rendezési terv térképe nem tartalmazza a kikötők létesítésének lehetőségét, még esetleg ott sem ahol évek vagy évtizedek óta "megtűrt" csónak kikötő  működik. Ebben az  ebben az esetben az érintett egyesületeknek a helyi önkormányzatokkal közösen kell a kikötő építésre lehetőséget biztosító tervváltoztatásra javaslatot tenni az ügyben illetékes  minisztérium felé.

Koncz Imre,  Balatonakali polgármestere kiegészítésében felhívta a figyelmet, hogy ezen módosító indítványok beadásának határideje 2019. március 15. Ez a közeli időpont halaszthatatlanná teszi az érintett egyesületek és önkormányzatok gyors és együttműködő cselekvését.

A munkaértekezlet szakmai tartalmát erősítette Matluka-Liktor Erzsébet vízépítő mérnök ismertetése, a csónakkikötők létesítéséhez szükséges tervekről, szakhatósági engedélyekről.


A tanácskozásról néhány fotó az Instagram galériában látható .