Tisztelt Szerkesztőség...

Őszi túra Manitoba tartományban

Manituba1Először is szeretnem röviden bemutatni a területet ahol horgásztam az elmúlt év  őszén. (2017)
Manitoba az egyike a kanadai tartományoknak és hazánknál közel hatszor nagyobb területen fekszik az ország közepén. Nagyságra a nyolcadik a területek és a tartományok közül.  650 000 km2 kiterjedésű és ebből 101 500 km2 az vízterület (15 .6 %). Lakóinak száma másfél millió alatt van és ebből közel egy millió a fővárosban Winnipegben el. Sok  magyar  név van a telefonkönyvben és van magyar templom és kulturális egyesület is. Manitoba az egyike a három úgynevezett préri tartományoknak amelyek magukba foglaljak Alberta Saskatchewan és Manitoba tartományokat.

A vadon szavát a tízes éveim elején hallottam meg először Jack London művein keresztül. Akkor a Velencei tavon a Madárvárta (ahova belógtam horgászni) és a székesfehérvári Gaja patak és a Balaton vadregényes részei (Mohosz tanya Örvényesnél, aligai magas part alatti terület ) jelentettek a vadon szavat. Később változott a terület és 1986- ban elkezdtem a nagy "észak amerikai horgász túrát" amit azóta is folytatok. A vadon szavára hallgatva eljutottam a Sziklás Hegység különböző államaiba (Wyoming Colorado Arizona Idaho) és egészen Alaszkáig - ahol több napos lovas túrákat vezettem a Denali Nemzeti Park közelében  egy csak repülővel megközelíthető lovas tanyáról - és a különböző kanadai tartományokba.

Manitiba3Az elmúlt év őszen sikerült eljutnom Manitoba -ba. Horgásztam a körülötte levő a tartományokban de ez a tartomány valahogy kimaradt. A választásom a Gods River Lodge ra esett az észak keleti részen a provinciának. Gods River jelentése  magyarul az Istenek Folyója  A hasonló nevű tó (Istenek Tava Gods Lake) egyetlen kifolyása ez a folyó és a tanya pont ott van ahol a folyó kezdődik és kiömlik a tóból. A folyó Tisza méretű  és az óceánokhoz kapcsolódó  Hudson öbölbe omlik .Kiváló terület sebes pisztrángra ( kozel 3 kg átlag) süllőre (2 .5 kg átlag) csukára (változó méretű 3 kg- tól 15 kg -ig) és nagy méretű tavi pisztrángra (változó méretű 2 kg tol 20 kg ig). Szezontól függően alakul a fogható halak száma. Nekem ősszel megfájdult a vállam a sok haltól amit fogtam. 

A csuka mellett ami nekem egy szent hal - és mint zarándok megyek Kanadába csukázni évente többször is ha tehetem -  a tavi pisztrángot céloztam meg a túrámon. Jellemző hogy ez a hal amint a víz hőmérséklete eléri a 4-5 fokot (június vége Kanadaban a nagy tavakon) a vízréteg alsó régióiba vonul és amíg ismét le nem hűl a víz ott is marad. Ősszel ismét felmerül a felszín közelébe. Ennek megfelelően lehet a különböző módszereket alkalmazni, hogy horogra csábítsuk. Tavasszal műléggyel és villantóval lehet fogni, nyáron tapogató, mártogató (jig) módszerrel, és ősszel ismét a tavaszihoz hasonló módon. A tanya ahol voltam indián tulajdonban van és a kb.500 -as létszámú településhez tartozik ami szinte 100 % ban indián lakosú ( cree torzs). Az indián elnevezés kulturálisan nem megfelelő mert az őslakosság inkább az "első nemzet " kifejezést kéri ki magának, ami érthető is. Alkohol nincs a faluban, de puska az minden házban van. Mivel egy kép sok szót helyettesíthet így inkább a fotókra is  támaszkodom rövid szóbeli bemutatásom mellett. 

 

130067316749927841

Ha valakit érdekel a terület és Kanada általánosságban, vagy részleteiben horgász szempontból szívesen állok a rendelkezésre a szerkesztőségen keresztül. Kanada messze van de jó a légi közlekedés, amennyiben valaki erre szánja rá magát és lehetőségeit.

Befejezésül még annyit, hogy hosszú évek után ismét volt lehetőségem a Balatonban horgásznom, Révfülöpön. Bizony megsimogattam a Balatont mielőtt elkezdtem horgászni és egy fogott garda félért a legnagyobb kanadai csukámmal. Valószínű, hogy egy kanadai túra helyett a jövőben egy magyart fogok csinálni kárászra, keszegre, a compóról nem is beszélve.    

Honfitársi horgász üdvözlettel:

                                                                                 Tóth Zoltán


 

 

Casting, Skish és az Arenberg

 

Érdeklődő telefon érkezett a szerkesztőségbe. Lényege: Érdekes a cikk a ráckeveiek víz nélküli horgász versenyéről,  [I. RDHSZ Casting Junior Open kupa - 2022 ] de mi az a Skish, no meg az  az Arenberg?
A legpontosabb válasz a MOHOSZ  Casting Versenyszabályában található, amelyből a Casting Országos Bajnokság három kategóriájának versenyszámait alább közreadjuk.
Aki a casting versenysportról bővebb információt igényel, annak javasoljuk a MOHOSZ weboldalán található  teljes versenyszabályzatot megismerni, ami INNEN is elérhető.

 

 

  1. kategória: 3 tusa (Skish, Arenberg, egykezes távdobás)
  2. kategória: 5 tusa (1. kategória + legyes cél és távdobás)
  3. kategória: 7 tusa (2 kategória + multiplikátoros orsóval történő skish és távdobás)"

" Az egyes versenyszámok részletes szabályai a következők:

MŰLEGYES CÉLDOBÁS

Bot: Szabadon választott, maximum 3 m hosszú.
Orsó: Műlegyes orsó, amely a legyes zsinórt teljes egészeben tárolni képes.
Zsinór: A kereskedelemben használatos műlegyes zsinór, minimumhossz 13,5 m.
Előke: Szabadon választott, minimum 1,8 m hosszú.
Általános versenylégy: 10-es méretű horgon 16-20 mm átmérőjű szőrzet fehér, sárga vagy piros színben.
Dobogó: 1,2 m széles, 1,5 m hosszú, 0,5 m magas.
Céltábla: 5 db 0,6 m átmérőjű, 3 cm-es peremmel, színe sötét (fekete, zöld, barna vagy kék), vízzel megtöltve.
Pálya: Az 1-es tábla közepe a dobótól balra helyezkedik el, a dobogó felső szélétől mérve 8 m-re. Az 5-ös tábla közepe a dobótól jobbra a dobogó felső szélétől mérve 13 m távolságra van. A másik három céltábla a két szélsőtől arányosan helyezkedik el úgy, hogy a közepüktől mért távolság 1,8 m.
Dobások: A sorozat az un. "száraz dobásokkal” indul a bíró rajtjelére, bothossznyi műlegyes zsinórral a kézben. A dobások sorrendje: 3, 1, 4, 2, 5, 3, 1, 4, 2, 5. Minden dobás közben legalább egy üres legyező mozdulatot kell tenni. A száraz dobások között a zsinór rövidítése-hosszabbítása csak mozgás közben szabad, a bothoz mérés nélkül. A száraz dobások befejeztével a zsinórt nem szabad felcsévélni, hanem a megrövidítés után azonnal, bemérő dobás nélkül el kell kezdeni az un. ”nedves dobásokat", ami azt jelenti, hogy az egyes dobások között nincs üres lengetés. A dobási sorrend 1, 2, 3, 4, 5, 1, 2, 3, 4, 5.
ldő: A versenyidő 5 perc 30 másodperc.
Értékelés: Minden találat 5 pontot ér, a maximalis teljesítmény 100 pont.

EGYKEZES LEGYES TÁVDOBÁS

Bot: Szabadon választott, maximum 3,00 m hosszú.
Orsó: Műlegyes orsó, amely a legyes zsinórt teljes egészében tárolni képes.
Zsinór: A kereskedelemben kapható műlegyes zsinór. Fiúknál és férfiaknál: a zsinór minimum hossza 15 m, maximum súlya 38 g. Lányoknál és hölgyeknél: a zsinór minimum hossza 13, 5 m, maximum súlya 34 g.
Előke: minimum 1,80 m, maximum 3,0 m hosszú.
Általános versenylégy: 10-es méretű horgon 16-20 mm átmérőjű szőrzet fehér, sárga vagy piros színben.
Dobogó: 1,2 m széles, 1,5 m hosszú, 0,5 m magas.
Pálya: V alakú, a dobogó közepétől mérve, tengelyében 100 m hosszú, rá merőlegesen 50 m széles. A pályát lehetőleg hátszélbe kell állítani.
Idő: A 6 perc versenyidő alatt tetszőleges számú dobást lehet végrehajtani.
Értékelés: A leghosszabb dobás számít az egyéni versenyben, az összetettben a két leghosszabb dobás összege. 1 m = 1 pont.
Egyéb: A zsinórt az előző dobó szereplése alatt a dobópálya mellett ki lehet húzni.

ÁRENBERG CÉLDOBÁS 

Bot: Egykezes céldobóbot, hossza 1,37–2,50 m, legalább 3 vezetőgyűrűvel és egy véggyűrűvel. A keverőgyűrű átmérője maximum 50 mm, a véggyűrű átmérője maximum 10 mm lehet. A fogantyú hossza nem lehet több, mint a bot 1/4 része.
Orsó: Peremorsó általános dobbal. Az orsó belseje átépíthető.
Zsinór: Szabadon választott, minimum 20 m hosszú, végéig azonos átmérővel.
Súly: Fehér színű, cseppalakú, műanyag versenysúly. Hossza a gyűrű nélkül 53 mm +- 0,3 mm, a fej átmérője 18,5 mm +- 0,3 mm lehet. Súlya: 7,5 g +-0,15 g.
Pálya: Zöld, 3,20x3,20 m-es ponyva, rajta 5 db koncentrikus fehér kör, a vonalvastagság maximum 2 cm lehet. Átmérőjük: 0,75–1,35–1,95–2,55–3,15 m. A középkörre matt fekete lap kerül, melynek vastagsága nem lehet több, mint 10 mm. A rajthelyek a cél körül 90 fokban helyezkednek el úgy, hogy az első és az utolsó a célközép és a céltábla két szomszédos sarkának meghosszabbításában kerül kitűzésre. A másik három arányosan a kettő között helyezkedik el. A rajthelyek az óramutató járásával ellenkező irányban következnek. A pályát lehetőleg hátszéllel, a harmadik rajthely irányából kell felállítani. A rajtdeszkák 1 m hosszúak és 10 cm magasak. A távolságok 10, 12, 14, 16 méter.
Dobás: az 1. rajthelyről: elölről történő ingadobás, a botspicc a testtől a cél közepére irányul, a zászlóhossz (a spicc és a súly közti távolság) minimum 50 cm.
a 2. rajthelyről: oldaldobás a rajtdeszka jobb oldaláról, zászlóhossz maximum 40 cm. A súlyt az eldobás előtt nem szabad a földön húzni.
a 3. rajthelyről: dobás fej fölül, a súly a dobás előtt a test mögött van, a dobás síkja függőleges, a zászlóhossz tetszőleges.
a 4. rajthelyről: oldaldobás a rajtdeszka bal oldaláról, zászlóhossz maximum 40 cm. A súlyt az eldobás előtt nem szabad a földön húzni.
az 5. rajthelyről: szabadon választott dobóstílus.
Minden rajthelyről két-két dobást kell elvégezni.
Idő: A versenyidő 5 perc, beleértve a mozgást is.
Értékelés: A középtől számítva 10, 8, 6, 4, 2 pont, maximum 100 pont.

SKISH CÉLDOBÁS 

Bot: Egykezes céldobóbot, hossza 1,37–2,50 m, legalább 3 vezetőgyűrűvel és egy véggyűrűvel. A keverőgyűrű átmérője maximum 50 mm, a véggyűrű átmérője maximum 10 mm lehet. A fogantyú hossza nem lehet több, mint a bot 1/4 része.
Orsó: Peremorsó általános dobbal. Az orsó belseje átépíthető.
Zsinór: Szabadon választott, minimum 20 m hosszú, végéig azonos átmérővel.
Súly: Fehér színű, cseppalakú, műanyag versenysúly. Hossza a gyűrű nélkül 53 mm +- 0,3 mm, a fej átmérője 18,5 mm +- 0,3 mm lehet. Súlya: 7,5 g +-0,15 g.
Pálya: Egy vonalban elhelyezett 5 rajtdeszka, egymástól 1,5 m távolságra. Velük szemben, bal oldalról kezdve 10, 12, 14, 16, 18 méterre helyezkednek el a céltáblák, matt sárga, 0,76 m átmérőjű, maximum 10 mm vastag körlapok, elöl 5, hátul 17 cm-re alátámasztva. A pályát lehetőleg hátszélbe kell állítani.
Dobás: A stílus szabadon választott, két sorozatban, rajthelyenként két-két dobást kell végrehajtani az egyes rajthelynél kezdve.
Idő: A versenyidő 8 perc, beleszámítva a mozgást is.
Értékelés: Találatonként 5 pont, maximum 100 pont.

EGYKEZES TÁVDOBÁS

Bot: Egykezes céldobóbot, hossza 1,37–2,50 m, legalább 3 vezetőgyűrűvel és egy véggyűrűvel. A keverőgyűrű átmérője maximum 50 mm, a véggyűrű átmérője maximum 10 mm lehet. A fogantyú hossza nem lehet több, mint a bot 1/4 része.
Orsó: Peremorsó általános dobbal. Az orsó belseje átépíthető.
Zsinór: Végig azonos átmérővel minimum 0,18 mm vastagságban. Előke használata nem megengedett.
Súly: Fehér színű, cseppalakú, műanyag versenysúly. Hossza a gyűrű nélkül 53 mm +- 0,3 mm, a fej átmérője 18,5 mm +- 0,3 mm lehet. Súlya: 7,5 g +-0,15 g.
Pálya: Az 1,5 m hosszú és 10 cm magas rajtdeszka közepétől kiinduló V alakú dobópálya tengelyében 100 m hosszú, rá merőlegesen 50 m széles, mögötte minimum 5 méteres sávot a dobások kivitelezésére szabadon kell hagyni. A pályát lehetőleg hátszélbe kell állítani.
Dobás: Minden versenyzőnek három kísérlete lehet, három sorozatban. A dobást a rajtengedélytől számítva 60 másodpercen belül el kell kezdeni.
Értékelés: A leghosszabb dobás számít, 1 m=1,5 pont.

MULTI CÉLDOBÁS

Bot: Szabadon választott
Orsó: Multiplikátor orsó általános dobbal.
Zsinór: Szabadon választott, végig azonos átmérővel, minimum hossz 22 m.
Súly: Fehér színű, cseppalakú, műanyagsúly. Hossza a gyűrű nélkül 68 mm +- 0,3 mm, a fej átmérője 22,0 mm +- 0,3 mm kell legyen. Súlya: 18,0 g +-0,3 g.
Pálya: Egy vonalban elhelyezett 5 rajtdeszka, egymástól 1,5 m távolságra. Velük szemben, bal oldalról kezdve 12, 14, 16, 18, 20 méterre helyezkednek el a céltáblák, matt sárga, 0,76 m átmérőjű, maximum 10 mm vastag körlapok, elöl 5, hátul 17 cm-re alátámasztva. A pályát lehetőleg hátszélbe kell állítani.
Dobás: A stílus szabadon választott, két sorozatban, rajthelyenként két-két dobást kell végrehajtani az egyes rajthelynél kezdve.
Idő: A versenyidő 10 perc, beleértve a mozgást is.
Értélkelés: Találatonként 5, maximum 100 pont.

MULTI TÁVDOBÁS

Bot: Szabadon választott
Orsó: Multiplikátor orsó általános dobbal.
Zsinór. Teljes hosszában azonos átmérővel, a minimum átmérő 0,25 mm.
Előke: Kötelező, minimum átmérő 0,35 mm.
Súly: Fehér színű, cseppalakú, műanyagsúly. Hossza a gyűrű nélkül 68 mm +- 0,3 mm, a fej átmérője 22,0 mm +- 0,3 mm kell legyen. Súlya: 18,0 g +-0,3 g.
Dobás: Minden versenyzőnek három kísérlete lehet három sorozatban. A dobást a rajtengedélytől számítva 60 másodpercen belül el kell kezdeni.
Értékelés: A leghosszabb dobás számít, 1 m = 1,5 pont.
Egyéb: A dobás befejeztével a pályát 2 percen belül el kell hagyni, különben a kísérlet érvénytelen."


 BBHSZ Ifi 4 tusa casting képek:
  
 
Castingjpg copy copy
CastingJPGCastingjpg

Horvát tengerparti peca

Az idei Ifjúsági  Négytusa versenyzői egy kicsit közelebb kerültek a dobogót jelentő helyezésekhez mivel a viadal időpontja egybe esett az egyik nagy esélyes, Szabó Péter Bendegúz nyári vakációjával. He egy virtigli horgász a tengerparton nyaral, a horgászat sem maradhat ki a programból, mint ahogy ez Péter beszámolójából is kiderül.
 

Sz.p.2Horvátországba indultunk két hétre és arra gondoltam az ottani horgászatot sem hagynám ki, érdekeltek az ottani halak így egy kis expedíciós felszerelést készítettem össze, hogy az autóba is beférjek. A felszerelés egy botzsákból és egy kisméretű pergetőtáskából állt, 3 doboz műcsali kapott benne helyet és egy doboz szolgált szerelékek tárolására, ekkor még azt hittem, hogy a műcsalis horgászat lesz a legjobb választás, de hamar, az első este kiderült, hogy nem.

Délután mikor megérkeztünk egyből lementem a partra, ami nagyon közel volt szállásunkhoz, egy érintetlenebb partszakaszról volt szó, igy nagy izgalommal kezdtem dobálni. Egy kis méretű plasztik csalival kezdtem, de semmi nem történt, később a legkisebb méretű Salmo thrill-el próbálkoztam, de az sem hozott sikert. Már jócskán sötétedett mikor arra jutottam, hogy egy kicsi 2 grammos jig fejre húzok tintahal darabot, ez meghozta az áttörést amig teljesen besötétedett jó pár betűs sügeret sikerült fogni, melyek nagyon hasonlítanak az itthon is fogható sügérhez csak annál jóval színesebbek és jóval erősebbek.

Tóth Zoltán, bemutatkozás, illetve bemutatás

ZoltancatRégebbi olvasóink bizonyára emlékeznek Tóth Zoltán hazánkfiára, akit jó sorsa messzire, az Egyesület Államokba, a Michigan tó partjára, a Wisconsin állambeli Sheboygan városába repített. Zoltán pecás ember és pár éve néhány horgászélményéről bennünket is tájékoztatott.
[Horgásztúra az Észak Nyugati Területekre Kanadába, 
"Kanadai tapogatás" - őszi süllő túra Észak Ontarióban
Szülnapi peca Kanadában].
Tavaly, mintegy 25 éves távollét után - 60 éves korában - régi vágya teljesült, ismét horgászott a Balatonon. Mint írta "
Igazan jol esett a Balatonban horgasznom aprilisban Revfulopon egy kikotobol a molon a strand mellett.Vissza is fogok terni oda keszegezni gardazni es pontyozni. Ha van erdeklodes itteni cikkekre Kanadabol Sziklas Hegysegbol beszamolokra fotokra videokra stb. van anyagom boven es tobb helyre is ellatogatok Kanadaban a 2018 ban is. Honfitarsi horgasz udvozlettel Zoltan."

 


 

Balaton és az ő nádasa...

Csopak kerekedi obol nadpusztulas 2019. 6
Augusztusban két külső hírt is közreadtunk a balatoni nádhelyzettel kapcsolatban (Balatoni nád..., Érdekes információk, vélemények a Balatonról..) Ezeket egészítjük ki Németh Antal horgásztársunk (Csopak - Paloznak Horgász Egyesület) képsorozatával, amelyet Csopakon a Kerekedi öbölben készített.

Sajnos az északi part általunk ismert területein is gyakorlatilag ugyanez a nádhelyzet...

További 7 kép az Instagram galériánkban látható.


 

Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.