Olvasóink küldték

Advent idején - Savanyú káposztával töltött pontyfilé

Bizony, a régóta a spájz hátsó polcán megbúvó olvasói recepteket is ideje leporolni, és körbenézni újak után.
Kezdjük ezt el Zsóka beküldöttjével...
 

Káposztával töltött pontyfilé

"Igazi, megúszós karácsonyi étek, hiszen ahogy a neve is mutatja, szinte minden benne van, amit ilyenkor hagyományosan enni szokás. Kicsit hízelegtem magamnak a gondolattal, hogy ezt a már ki tudja honnan, évtizedekkel ezelőtt hozzám nőtt receptet nem lelem fel az internet bugyraiban. Nos. be kell valljam tévedtem… Mielőtt belefogtam volna a megírásába, gyorsan rákerestem, noha tán csak egy helyen, de fellelhető.  A  felfedezés csak annyiból nyugtatott meg, hogy  széles körben nem ismert…

Zso toltott hala 400Mi kell hozzá?

- 4 db kb. 15 dkg-os pontyfilé, szálkáitól megszabadítva
- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 közepes fej hagyma
- vaj vagy olaj
- só, bors
- 1 csomag szeletelt, jó minőségű bacon szalonna

=  A pontyfiléket kiterítjük, sózzuk borsozzuk ízlés szerint, majd félretesszük. Magam részéről a bőrt fent szoktam hagyni, így kicsit nehezebb ugyan tekerni, és a fűszereknek is több idő kell, de így szeretem.
=  Amíg a halunk áll, addig felaprítjuk a hagymát, kevés olajon, vagy vajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az összevágott savanyú káposztát, összekeverjük. A káposztát kimosni csak akkor szükséges, ha kóstoláskor nagyon savanyúnak ítéljük. Fedő alatt, nagyjából negyedórát pároljuk, időnként átkeverjük. Ha ezzel megvagyunk, lehúzzuk a tűzről, picit hűlni hagyjuk.
=  Magunk elé vesszük a pontyszeleteket, majd egyenlően elosztva a káposztát ráterítjük, ezután felgöngyöljük.
Tekercsenként 2-3 szelet bacont, kicsit egymást fedve kiterítünk, rátesszük a pontybatyut, majd a batyu tekerésével ellentétes irányban felgöngyöljük. Elvileg így összefogja a halat, amennyiben mégsem, akkor fogpiszkálóval, vagy hústűvel megtűzzük (bőrös filénél célszerűbb az utóbbi).
=  Miután mindezzel megvagyunk, tűzálló tálba tesszük, esetleg pici zsiradékot alá, majd előmelegített sütőbe toljuk, és mintegy 20 perc alatt készre sütjük."

Tálalhatjuk burgonyakrokettel, vagy sült krumplival egyaránt.
                                                                                                                                          Jó étvágyat hozzá!

Pusi "zöldséges kotyvalotyója"

A szakácsvénával is megáldott horgász barátunk [a huskuglóf recept közreadója] jelezte, hogy ő bizony a zöldségeket se veti meg.. Bizonyítékul beküldte az általa "kotyvalotyó"-nak nevezett, szerinte kimondottan zöldséges étel készítésnek három fázisfotóját. Leírás nem is kell hozzá, a képek alapján bárki elkészítheti. ˙(Aki  a zöldséget keresi, annak eláruljuk, az a hagyma és a krumpli..)

kotyvalotyó1kotyvalotyó2

kotyvalotyó3


 

Húskuglóf, ahogy Pusi csinálja

Húskuglóf 6Úgy gondolom, hogy az alábbi receptet beküldő horgász barátom is azok táborába tartozik akik a zöldséget nagyon szeretik, csak ne kerüljön belőle sok a konyhába...  Tehát  a "Húskuglóf Pusi módra".

Hozzávalók1 kg tarja, csont nélkül;  2 csirkemell kifilézve, bőr és zsiradék nélkül; 2 pár frankfurti virsli vagy grill kolbászka; 40 dkg félhúsos bacon;  3-6 tojás (ki is hagyható, de a tojással jobban összeáll); só, bors, chilli por, csipetnyi pirospaprika; 1 evőkanálnyi liszt; 1/2 marhahúsleves kocka; 1dl víz. 

Elkészítése:
A tarját és a csirkemellet ujjnyi széles csíkokra vágom, ízlés szerint külön-külön sózom, borsozom, megszórom kevés chilliporral, majd kb. 12 óráig pihentetem.

Húskuglóf 1

A szilikon kuglóf formát a a baconnal kibélelem, úgy hogy a tetejét is be tudjam takarni. 

 

 

Húskuglóf 2

A szárazon pácolt tarjával kezdem a lerakást, majd a csirkemell, utána a töltelékárú kerül rétegekbe. Szorosan rakom, ügyelve arra hogy a bacon a helyén maradjon.

 

Húskuglóf 3

Húskuglóf 4

Amikor a töltelékárút körbeveszem húscsíkokkal, 3 tojást felütök, csipetnyi sóval összekeverek, majd a lerakott húscsíkokra öntöm. A forma oldalát  finoman paskolva segítem a tojást a hézagok kitöltésére. A maradék húscsíkokkal folytatom a  feltöltést, a tarját hagyva utoljára. Az utolsó  sor tetejére ha hézagos, újabb 3 tojást öntök.

Húskuglóf 5Ha sima a felület, 
 a kilógó szalonna csíkokkal betakarom. 180 fokon légkeveréses sütőben 30-35 percig sütöm, vagy amíg el nem kezd pirulni a teteje. Ezután kiveszem a formából, perforált (lukacsos) tányérra teszem. A formában eddig keletkezett húslevet nem használom fel. A perforált tányérra fordítva elhelyezett (tehát az eddig pirult teteje van alul) kuglófot az üvegtálas sütő-főzőmbe visszateszem, és 200 fokon 40 percig, vagy pirulásig sütöm. A most kisülő húsnedvek az üvegedényben maradnak. Ezt a húslevet még forrón a liszttel és a piros paprikával besűrítem, a vízben felengedett leveskockával összekeverem, ügyelve a sűrűségre és a simaságra. Kihűlés után szeletelem a kuglófot, és burgonyapürével vagy krokettal tálalom, a szószt kis csészében teszem mellé.

Kicsit macerásnak tűnik, de nagyon finom!  Jó étvágyat!


 

Balatoni fogas halleves kaporral, fokhagymás kenyérrel.

Fogas leves 1Délelött a kostoló érkezett meg kis fazekacskában a Peca Kunyhóból. Aztán estefelé  drótpostán az írás is, sok  -sok képpel.
Hej, de jó lenne mindig így kapni a kedves olvasók  receptjeit...

Egy borús január végi napon, éppen a fagyasztószekrényben kotorászva, „megtaláltam” az ősz végi szép emlékeket idéző fogas „maradványokat”. A fagyott halcsontok között szemrehányóan „szemezett” velem a tavalyi legnagyobb fogas fogás. Tekintetéből éreztem azt a királyi méltóságot, amivel szinte kényszerített  (ha már így alakult, hogy földi pályafutása véget ért egy gumihallal csalizott jig  fejen) valami egyszerű, de jó ételt készítsek belőle.

Az idő hideg, de egy forró leves mindig jót tesz, tehát: Balatoni fogas halleves kaporral, fokhagymás kenyérrel

Ami kell hozzá 4 főre:

Fogas leves 270 dkg fogas csont, 50 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 
1 citrom, 1 zellergumó, 1  póréhagyma, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma

Fűszerei:  Babérlevél, só, fehérbors, őrölt kömény, koriander, római kömény, kapor,  petrezselyem.

A többi már igazán egyszerű:

Lepirítjuk a zöldségeket a csontokkal együtt kevés zsíron, majd felöntjük. Lassan, mint egy csontlevest főzzük, de rövidebb ideig, míg le nem tisztul!

Forrón tálaljuk és fokhagymavajas pirítóst adunk hozzá, amit meghintünk kaporral gazdagon!

 Üdvözlettel a tavaszt várva, mindenkinek:

                                                                                         Fekete Norbert

Fogas leves 3Fogas leves 1

Francia ponty

Póczik Bandi instrukciói a „Francia ponty” elkészítéséhez:

- Készíts elő kb. 70–80 dkg pontyszeletet, sózd be és tedd félre,

- egy pohár ( 2 dl) tejfölt kavarj ki 2 tojás sárgájával, kevés sóval, egy csokor apróra vágott petrezselyem zölddel és tedd a hűtőbe,

- szintén a hűtőben helyezz készenlétbe 2-3 üveg Soproni Ászt, [de lehet más sör is],

- főzz meg héjában enyhén sós vízben 3 nagyobb burgonyát, majd hámozd meg,

- vajazz ki egy tepsit és karikázd bele a burgonyát, hintsd meg őrölt fűszerkeverékkel,
- rakd rá a besózott pontyszeleteket,
- morzsolj rá 7 dkg vajat és vegyes zöldséggel takard be, [ami kéznél van: zöldborsó, sárgarépa, brokkoli, bébi kukorica, bimbóskel, stb. HAGYMA NEM KELL!],
- egyenletesen kend rá a petrezselymes tejfölt,
- takard be alufóliával és az előmelegített sütőbe süsd 20 percig,

- majd fólia nélkül további 10 percig,

- vedd ki a sütőből és szórj rá 10-12 dkg reszelt sajtot, [trappistát, de jobb az ízlés szerinti „sajtreszelékkeverék” FÜSTÖLTTEL AZÉRT CSAK ÓVATOSAN!],

- olvaszd / süsd rá a sajtot, ez kb. 5 perc.

A francia ponty jó étvággyal történő elfogyasztása után küld le a várakozó Soproni Ászokat [de lehet más sör is!]; ugyanis, ha Te nem is, de a hal bizonyára ismeri a régi jó latin közmondást: Maledictus piscis in tercia aqua!  Átkozott a hal a harmadik vízben!

Tejflzs

Sajt_eltt

Francia__ponty

Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.