Korhelyes halászlé [Nagy Gyula módra, Nyíradonyból]

A Nyíradony-i Nagy Gyula korhelyes halászlevével a tatai Halászünnepen találkoztam. Miután a "művet" megkóstoltam, rögtön tudtam,hogy mind a lével, mind a gazdával közelebbről is meg kell ismerkedni. Mindkettő sikerült és "Gyula Papi" így adta a receptet közre:

" Főzzünk korhelyes halászlevet NAGY GYULA módra!

Szükséges hozzá: személyenként 30-35 dkg különféle halfajta (ponty, keszeg, kárász, törpeharcsa, compó). Egy kg halhoz, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, csipetnyi őrölt kömény, literenként 1 dl száraz fehér bor, őrölt pirospaprika, só, citrom, citromlé, mustár, tejföl, tejszín fele-fele arányban, paradicsompüré, valamint egy-két halászlé kocka. A halászlé ízét minden esetben a hozzáadott bor minősége határozza meg.

A főzés menete: az alaplének valót (különféle hal, fejek, uszonyok, apróra vágott hagyma, fokhagyma, paradicsom, zöldpaprika, halászlé kocka és a száraz fehér bor) tegyük annyi hideg vízbe, amennyi bőven ellepi és főzzük lassú tűzön, úgy másfél-két órán át. Miután a habját feldobta, szórjunk a tetejére őrölt pirospaprikát. Főzés közben a halszeleteket vékonyan kenjük be paradicsompürével, enyhén sózzuk, majd kb. egy órahosszára tegyük hidegre. Amikor már jól szétfőttek a hal uszonyok, fejek, és az apróhalak, passzírozzuk át.
Az így nyert levet tegyük vissza az edénybe, amiben főtt. Jól zubogtassuk meg, s ezután tegyük bele a halszeleteket.

A mustárt a tejföllel és a tejszínnel (literenként fél-fél dl, mustárból egy csapott evőkanál) keverjük össze, tegyünk hozzá a felforrt léből egy keveset, és dolgozzuk jól össze. Utána öntsük a főzőedénybe (bogrács), s ekkor kerüljön bele a babérlevél. Néhány percnyi újra forrás után csavarjunk bele ízlés szerint a citromlevet.

Az elkészült korhelyes halászlevet a főzést követően harminc percig hagyjuk állni. Az eltelt idő után citromkarikával díszítve tálaljuk. Aki szereti a csípőset, fogyaszthatja pikáns ízesítéssel.

A hal hidegvérű állat, ezért a vallás szerint a hal nem számít húsételnek. Mivel zsír nélkül készül, szigorú böjti napokon is fogyasztható."

<Feltéve: 2007.12.03. Frissítve: 2013.03.25.>

Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.